Нужна ви е свежа идея за бизнес, но преди това…

Искате да стартирате свой бизнес, но нямате насока, нито идея. Всъщност, това не е само ваша мечта да реализирате бизнес, пък ако може и той да е успешен, а след години да ви носи милиони. Да, обаче в България нещата не само стоят много сложно, но и за всеки опитал се да направи нещо сам или семейно, спънките и „препъни камъчетата“ се оказват безбройни. Дори да сте стартирали някакъв бизнес, дори да сте вложили много средства, време и усилия, то може нищо да не излезе. За успеха, гаранция няма, защото всеки е индивидуален и всичко зависи до голяма степен от личната му настройка и нагласа, но има професионални техники и съвети, които могат да са в полза, когато решите да ги следвате за вашият онлайн бизнес.

На първо място изградете собствен бизнес план. Тук не е нито мястото, нито момента, в които да спорим, че такъв задължително трябва да имате, дори да смятате да продавате плетивата на „баба“ си в интернет. Всъщност няма нищо сложно в създаването на бизнес план. Достатъчно е само да се обърне внимание на финансовата и маркетинговата част.

Първата – Финансовата част включва първоначални разходи за стартиране на бизнес, адвокатски хонорари, наеми, депозити, стока, оборудване и т.н. Може да се предвиди и опростена форма на прогнозен отчет за предстоящите в 6 месеца напред приходи и разходи.

Маркетинговата част, а тя трябва да помества множество алтернативи за вашата реализация. Разбира се тук говорим вече за online предлагане, представяне на продукти и продажба, както и плащания. Важно е както самото изграждане, визията и дизайна на сайта, уеб магазина, така и неговото добро позициониране в интернет. Не забравяйте да предвидите аудиторията, която смятате да пазарува от вас. Мнението на специалисти е да потърсите хората, които са по-платежоспособни и които ще донесат 80% от печалбата ви, а не онази част, която ще носи само 20% от нея.

Плана за маркетинг трябва да е предвиден в дългосрочие и поне 6 месеца занапред.