Как Фейсбук подпомага ръста на продажби в онлайн бизнеса

В изминалите няколко години популярната социална мрежа Фейсбук се превърна в предпочитан метод за комуникация и начин за разпространени на рекламодатели. Не са малко и онези, които свързват интернет с канал, чрез който могат да достигнат до потенциални клиенти по този начин социалната мрежа и прави първи стъпки в онлайн бизнеса, чрез присъствие във Фейсбук.

Конкретно не може да се каже, какъв е процента на рекламодатели в социалната мрежа стратегията е ясна и целенасочена в бъдещето. Днес не са малко онези, които са насочили поглед към онлайн бизнес за малки, средни или реклами, чрез Фейсбук. Тяхното присъствие е изразено под форма на текстова реклама, която се осъществява, чрез клик, апликейшън, фен страница или комплект от инструменти в съчетание.

Добре е да се знае, че колкото повече нараства броят във Фейсбук на рекламодатели, толкова се покачва и нуждата на маркетолози и измеримостта на резултати, както и обратната връзка за възвращаемост на средствата нужни за реклама на е-бизнеса.

Фейсбук като компания осъзнава съществуващата необходимост и затова инвестира непрестанно в развитие и усъвършенстване на резултатите, които да могат да ползват нейните клиенти. По този начин през няколко месеца биват обогатявани статистиките за Фен страници, предоставяйки много по-подробна информация.

Въпроса, дали Фейсбук продава дава възможност да се запитаме, поставяйки някои основни цели, които по отношение на присъствие в социалната мрежа издават значително важна за онлайн бизнеса информация. Те са:

1) Фен страницата трябва да се превърне в място, където потребителите ще могат да ни намерят и да комуникират, а така ще бъде изградено едно общество около бранда. От тази информация можем да узнаем, до каква степен са достигнали резултатите по отношение на фенове (или likes), които ще сме привлекли. Колко хора се стигнали до нашия бранд (reach) и тяхната активност от фенове (people talking about this). Тези неща обаче трябва да са базата за една цел на Фен страница. Казано най-общо нещата звучат така, без привличане на фенове и активизиране не би имало, а от тук постигане на другите цели.

По този начин за създаване на общност за Фейсбук трябва да бъдат осигурени и потребители свързани с познаваемост на бранда, убеждение, предпочитание, намерение за покупка.

За цените на този вид реклама може да говорим, както и при останалите видове реклама за онлайн бизнес. Или реално схемата ще изглежда така:

Цена за фен = Бюджет/Общ брой фенове

Най-често бюджета е нисък поради факта, че Фейсбук създава безплатно Фен страница. Тук главният разход е свързан с човешки ресурс, който се грижи за страницата.