Защита на потребителите на онлайн пазаруване

Все по-голям стана броя на потребители онлайн. Вече има и препоръчани стандарти за работа в уеб реклама в България.

Потребители на електронен магазин вече може да се съгласява, че онлайн магазин има право да приема авансови плащания за сключени с потребителя договори на стоки и услуги за покупко-продажба и за тяхната доставка. Освен това потребителя избира сдали самостоятелно дали да плати на електронния магазин посочената цена за доставка на стоки и как да стане това дали преди или в момента на доставка от куриерската фирма.

Освен това потребителя на онлайн пазаруване има право да упражнява и да отказва стоките на електронен магазин, а собственикът на последния се задължен да възстанови в пълен размер платената сума за период, който да не е повече от 30 календарни дни, от датата, на отказ за сключен договор. В тези случаи от сумата на потребителя платена за договора се удържа разхода за доставки/транспортни или в случаи на други договорки с онлайн магазина.

В настоящите „Общи условия за корпоративни уеб сайтове“ се очакват и други промени, които да са свързани с интересите и в защита на потребителите.

Друг интересен момент свързан със собственици на онлайн магазини и техните потребители е факта, че последните могат да споделят, харесванията си, кое ги привлича и кое създава реално усещане за шопинг.

Пазаруване онлайн става много по-лесно, отколкото пазаруването в обичаен магазин или мол. Това е така, за потребителите, които действително знаят, какво искат и от какво имат нужда да купуват. Може дори да се твърди, че виртуалното пространство не е дублирало все още, а това дава усещане за реалния търговски центрове, в който потребители влизат и излизат в онлайн магазини, за да разглеждат дрехи, бижута, домакински принадлежности и всякакви други стоки. За собствениците на онлайн магазин, интерес буди факта, че пазарувайки по електронен път, потребителя не е зависим от приятели, които в реалното пазаруване „мъкне“ със себе си дори в пробната.

Като един още по-модерен и съвременен метод стана социално пазаруване, което е идеалната реплика за реално пазаруване или казано с други думи, то в най-пълна степен се доближава с реалното ходене по магазини.